Οδηγός επιχειρήσεων …

Οδηγός επιχειρήσεων των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων
Η κρητική διατροφή είναι η επιτομή της πυραμίδας της μεσογειακής δίαιτας. Διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο και πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά, έχουν καταστήσει τους Κρητικούς πρότυπα καλής υγείας και μακροζωίας, με τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους καρκίνους. Για τους Κρητικούς το μυστικό της καλής υγείας και μακροζωίας είναι απλό. Τρώνε ό,τι γεννά η κρητική γη. Καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτα, λαχανικά, χόρτα, όσπρια, τυροκομικά προϊόντα, αιγοπρόβειο κρέας, ψάρια, παξιμάδι και ψωμί, μέλι και πετιμέζι, κρασί και τσικουδιά. Όλα αυτά συνθέτουν την πυραμίδα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Πέρα από τη μοναδική γεύση, το άρωμα και το χρώμα αυτών των προϊόντων, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η υψηλή διατροφική και υγιεινή αξία τους. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι Κρητικοί αποτελούν πρότυπα καλής υγείας και μακροζωίας.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου αναγνωρίζουμε ότι η κρητική κουζίνα και διατροφή και τα κρητικά προϊόντα είναι πόροι υψηλής διατροφικής, πολιτιστικής και τουριστικής αξίας και τοποθετούμε αυτά τα ζητήματα ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Έχουμε δεσμευτεί για μια σειρά δράσεων και μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της βιολογικής καλλιέργειας, της αποτελεσματικότερης προβολής και προώθησης των προϊόντων μας, της σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Στοχεύουμε στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και στην ποιοτική αγροτική ανάπτυξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους της υπαίθρου και καλύτερα προϊόντα για όλους.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καταγράψαμε στην παρούσα έκδοση τα σπουδαιότερα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τις χρήσεις τους και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα είναι χρήσιμος τόσο για τις επιχειρήσεις που παράγουν και εμπορεύονται τα προϊόντα, όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν την ποιότητα και μια διέξοδο από τα διατροφικά πρότυπα που επιβάλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.