KAMINARI Eco park – Ανοικτό Μουσείο Φύσης και Τοπικού Λαϊκού Πολιτισμού Ρόδου

Ανοικτή πρόσκληση της δράσης «KAMINARI  Eco park» Ανοικτό Μουσείο Φύσης και Τοπικού Λαϊκού Πολιτισμού Ρόδου, προς τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ  πολίτες του νησιού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μουσειολογική αναπαράσταση και φυσική αναβίωση όλων των παραδοσιακών επαγγελμάτων  της Ρόδου. Για να ξαναθυμηθούμε  τις ρίζες μας, να καταγράψουμε  την  οικογενειακή μας παράδοση και να αναζητήσουμε  εναλλακτικούς τρόπους οικονομικής επιβίωσης. Σε μια εποχή που  για την  οικονομική επιβίωση απαιτούνται  πρωτίστως δράσεις και συνέργιες σε τομείς αειφόρου διαχείρισης του τοπικού φυσικού και πολιτισμικού πλούτου,  απευθυνόμαστε  τώρα που έσβησαν τα φώτα, σε όσους όλη αυτή την προεκλογική  περίοδο δήλωναν ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Οι πολίτες της Ρόδου που συμμετέχουν στη προσπάθεια υλοποίησης του project  KAMINARI Eco park, στην ευρύτερη  περιοχή του Δήμου Αρχαγγέλου, σας προσκαλούν σε κοινές  αναπτυξιακές προσπάθειες, καταθέτοντας για υλοποίηση  πρώτοι αυτοί, την δική τους πρόταση.

Το θεματικό πάρκο ΚΑΜΙΝΑΡΙ Eco park, που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαγγέλου, ανήκει στην κατηγορία των έργων ειδικών μορφών τουρισμού. Στόχος του είναι να αναδείξει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της αγροτικής πλευράς της  Ρόδου και  μέσα από δραστηριότητες φύσης και οικοτουρισμού, να  εμπλουτίσει το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν του νησιού με  στοιχεία από την τοπική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα την γαστρονομία και  τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ή της μεταποίησης.

Η πρόταση για την δημιουργία του είχε κατατεθεί στο 1ο Τοπικό Συνέδριο Ρόδου «Για την ανάπτυξη και προώθηση δραστηριοτήτων ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού» που πραγματοποιήθηκε στις 13/12/2008 στο ξενοδοχείο ΕΛΑΦΟΣ (Προφ. Ηλίας) και αποτελεί μία ακόμα δράση πολιτών στα πλαίσια της δημιουργίας του Ecomuseum της Ρόδου.

Ειδικότερα, στο KAMINARI Eco park και μέσα σε μια αγροτική έκταση είκοσι στρεμμάτων που θα παρουσιάζει στοιχεία από το οικοσύστημα του νησιού και αντιπροσωπευτικά δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του -με έμφαση στα αρωματικά του φυτά και τα υπέργηρα ζώα- θα δημιουργηθούν πετρόκτιστα κτίσματα μικρού όγκου που θα συνθέσουν την πλατεία ενός χωριού της Ρόδου, με την μορφή που αυτή είχε στις αρχές  του 19ου  αιώνα. Στο κάθε ένα από αυτά αφού εξοπλιστεί και επιπλωθεί ανάλογα, πέραν των άλλων θα παρουσιάζονται σε πραγματική και λειτουργική μορφή τα  επαγγέλματα και οι παραδοσιακές τέχνες που αναπτύχθηκαν από τους κατοίκους του νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Σιδεράς,  τσαγκάρης, η τέχνη του αργαλειού, αγγειοπλάστης, μαραγκός, κεροπλάστης, κοσμηματοποιός, αλλά και οι καλαθοπλέκτες, οι ψαθάδες, ο καρεκλάς, ο κουρέας, ο σαμαράς, ο πεταλωτής, οι καπιστράδες, οι κετσατζήδες, οι  ασβεστοποιοί, οι καρβουνάδες, οι κεραμιδάδες, ο γανωτής, οι καραβομαραγκοί, οι βυρσοδέψες, ο μυλωνάς, οι ζευγάδες, ο τσομπάνης, οι μουσικάντες, ο ξυλοκόπος, ο  γυρολόγος, ο αγωγιάτης και πολλά άλλα.

Μερικά από αυτά τα επαγγέλματα παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων άλλα πάλι υιοθέτησαν στοιχεία της σύγχρονης εποχής, διατηρούν όμως την παραδοσιακή τους μορφή μέχρι σήμερα, ενώ αρκετά χάθηκαν εντελώς.

Σε αυτό το φυσικό χώρο και μέσα από μια πανδαισία γεύσεων παραδοσιακών προϊόντων, αρωμάτων, ήχων και ακουσμάτων από το χθες της Ρόδου, μαζί με όλες τις άλλες δράσεις, θα αναπτυχθεί και ένας κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων βιωματικής μορφής για τα επαγγέλματα αυτά.